Proteklog vikenda, od 18.11. do 20.11. održan je 3. Forum mlađih brđana koji je organizovao Savez izviđača Crne Gore u partnerstvu sa Savezom izviđača Srbije, a u saradnji sa SIuBiH i SIH uz podršku Leadership training fund-a. Pored domaćina, forumu su prisustvovali i gosti iz Saveza izviđača Makedonije, Saveza izviđača Hrvatske, te Saveza izviđača u Bosni i Hercegovini kojeg su predstavljali: Haris Baručija, Dino Švraka, Kemal Mahmutović i Amar Čaušević.

Nakon dolaska i smještaja u Izviđački centar u Prčnju kod Kotora i upoznavanja sa ostalim mladim brđanima, održana je prva sesija koju je radio Peko Vukadinović, načelnik SICG, na temu: analiza trenutnog stanja po pitanju programa za brđane u regionu. Poslije prve sesije susreta smo večerali i umorni od puta utonuli u san. U subotu smo nakon ustajanja i doručka prisustvovali drugoj sesiji susreta koju je prezentovao tim za brđane i brđanke SIS u sastavu: Luka Ćebedžić, Ana Trifković i Irina Stokanović, a tema druge sesije je bila analiza šta su do sada uradili mlađi brđani u regionu.

Kada smo završili drugu sesiju susreta, uputili smo se na krstarenje Boka Kotorskom u sklopu kojeg smo posjetili naselje Perast, ujedno i najveći spomenik pomenutog zaljeva i umjetni otok Gospa od Škrpjela. Nakon predivnog krstarenja smo ručali i tada je počela treća sesija susreta čiji je prezenter bio Željko Roglić Klodi, starješina SIH, koji nam je predstavio šta je po pitanju mlađih brđana radila Hrvatska i ideje koje bi mogli da sadrže programi u drugim zemljama. U subotu navečer smo imali i Internacionalno veče na kojem su svi učesnici predstavili specijalitete i delicije svoga kraja.

Završnu sesiju susreta održao je u nedjelju Nenad Jovanovski i tim za brđane SIS, a tema ove sesije je predstavljanje ideja za aktivnosti mlađih brđana u toku sljedeće godine. Nakon posljednje sesije 3. Foruma mlađih brđana, odradili smo i evaluaciju koju je predvodila Dunja Marušić. Poslije evaluacije smo se pozdravili sa učesnicima foruma i otputovali u Kotor odakle smo u popodnevnim satima konačno započeli svoj povratak kući.