Dragi prijatelji, zadovoljstvo nam je sa vama podijeliti radost početka novog projekta “GLASNICI BUDUĆNOSTI” koji je rezultat četverogodišnjih aktivnosti i napora  Saveza izviđača općine Zenica i Odreda izviđača “Dr. Mladen Stojanović” iz Prijedora.

Podsjećanja radi, tokom tri prethodna projekta  smo organizovali više od 30 aktivnosti, te uspješno realizovali 6 interetničkih ljetnih i zimskih kampova,  a u kojima je direktno učestvovalo više od 5000 djece, adolescenata i mladih. Ovakav način vannastavnih aktivnosti je prepoznat od Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini, koja je odlučila po četvrti put da ukaže povjerenje našim organizacijama u nastojanju da pomognu mladim ljudima da razviju samopouzdanje, dostignu svoj puni potencijal i postanu aktivni članovi svoje zajednice. Dio aktivnosti projekta “Glasnici Budućnosti” je podržan i od strane gradova Zenice i Prijedora.

O PROJEKTU “GLASNICI BUDUĆNOSTI”

„Glasnici budućnosti“ je povezivanje modela vršnjačke edukacije sa volonterskim aktivnostima kroz mirovno obrazovanje mladih iz različitih vjerskih i kulturnih zajednica.  Rezultat  je saradnje  mladih oba entiteta i etničkih manjinskih skupina, izviđača Zenice i Prijedora. Realizacija projekta obuhvata  3 masovne interetničke volonterske aktivnosti i 2 interetnička mirovna volonterska kampa. Kroz više od 6000 volonterskih radnih sati učesnici će biti angažirani u lokalnim zajednicama drugih, u cilju olakšavanja svakodnevnih potreba povratničkih porodica, etničkih manjinskih skupina i socijalno ugroženih kategorija.

AKTIVNOSTI PROJEKTA 

Interetnički susreti adolescenata
14.NOVEMBAR 2015, Prijedor
Ineretnički sajam volonterizma i 3. Festival izviđačke pjesme 
12.DECEMBAR 2015, Zenica
Interetnički susreti djece i adolescenata “U susret proljeću”
09.APRIL 2016, Zenica – Smetovi
Interetnički ljetni kamp Mrakovica – Prijedor 
27.JUNI-01.JULI 2016
Interetnički ljetni kamp Boračko jezero
28.JULI – 06. AUGUST 2016