Peti dan… pronašli smo odgovornost. Kao i obično dan je započeo jutarnjom gimnastikom zbog koje školarci razbuđeni i vedrih lica prolaze kroz još jedan dan. Odmah nakon doručka, školarci su već spremni otišli na Zip line u želji za adrenalinom i u kojem su uživali uz pomoć naših spretnih instruktora.

10 sati označilo je početak predavanja na temu “Lik i uloga vodnika” sa instruktorom Danijelom Mitrašinović. Kroz predavanje školarci su postali svjesni koliko odgovornosti nosi njihov budući rad.
U duhu odgovornosti školarci nastavljaju dalje. Drugo predavanje nakon strogog odmora bilo je na temu “Ekologija” i “Boravak u prirodi” sa instruktorom Željkom Knežević-Ivanković, teta Ecom. Korisni savjeti i upute učinili su naše školarce spremnijim za buduće uloge.
Posljednja radna obaveza bila je simulacija vodnih/jatnih sastanaka. Teme sastanaka prvog stepena bile su “Pojašnjenje zavjeta i pozdrava”, “Zidne novine voda” i “Načini saniranja opekotina”. Tema sastanka za polaznike drugog stepena bila je “Objašnjenje znaka odreda, saveza i WOSM-a” te crtanje istih. Da su sastanci uspješno odrađeni, potvrdili su naši instruktori.
Za laku noć, školarci su imali filmsko veče.