Kamp izviđača Zenice od danas sa održivim izvorima energije!

//Kamp izviđača Zenice od danas sa održivim izvorima energije!

Kamp izviđača Zenice od danas sa održivim izvorima energije!

“SOLARNI MOST GALSENKIRCHEN – ZENICA”

Kamp izviđača Zenice sa održivim izvorima energije!

Primopredaja solarnih panela danas je izvršena na Boračkom jezeru uz prisustvo delegacija gradova Galsenkirchen i Zenice, te predstavnika Saveza izviđača grada Zenica.

VIŠE O PROJEKTU
„Solarbrücke Gelsenkirchen – Zenica”
Solarni most Gelsenkirchen – Zenica
Projekat interkomunalne suradnje- “aGEnda 21”

Gradovi Gelsenkirchen i Zenica su partneri /gradovi prijatelji/ već 49 godina.
Cilj ovog partnerstva je razmjena i prenos znanja između dva grada i obuhvatao je vrlo različite teme iz oblasti kulture, ekonomske saradnje, sporta , nevladinih organizacija /NVO/ . U sklopu aktivnosti održivosti Grada Gelsenkirchen je pilot projekat “ Komunalnog partnerstva održivosti” ukljućio Zenicu i zajednički su intezivirali suradnju u sklopu ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda / SDG-s/

Cilj projekta je primjer provedbe Agende 2030 i njezine primjene na pojedinim lokalnim razinama
Projekat je započeo u januara 2017. U roku od godinu dana dva grada su razvila zajedničke ideje za provedbu Agende 2030. Postavljen je cilj pružanja kvalitetnijeg obrazovanja u oba grada s ciljem podizanja svijesti održivosti. Plan projekta je izgraditi “solarni most”.

Solarni moduli koji su demontirani sa autobuske stanice u Gelsenkirchen će bit ponovo instalirani u Gelsenkirchenu i Zenici na lokacijama: Gelsenkirchen / dvorac za djecu Nienhausen/, Zenica – Savez izviđača grada Zenica, izviđački centar Boračko jezero. Djeca i mladi oba grada će kroz prateće mjere osposobljavnja i praktičan pristup SDG-i, tako zajednički podržati održivi urbani razvoj.

Do kraja 2018 godine mreža učesnika u Gelsenkirchenu i Zenici će raditi na provedbi projekta.

Zahvaljujemo se gradovima Gelsenkirchen i Zenica koji su našu organizaciju prepoznali kao ekološki osvještenu i uključili nas u realizaciju i implemtaciju projekta “aGEnda 21” te nam omogućili da naš izviđački centar među prvima zakorači u centre za mlade sa izvorima održive energije .

By |2018-09-19T11:23:53+00:00September 19th, 2018|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Savez izviđača grada Zenica

Na skupštini SIOZ-a održanoj 28. 12. 2015. godine donesena je odluka o promjeni imena u Savez izviđača grada Zenica