Danas su izviđači grada Zenice obilježili 25. Novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine, akcijom „Plavo-žuti dani prijateljstva“ koja se održava po drugi put, a ima za cilj posjete nekom gradu u BiH od važnosti za njenu državnost i postojanost, kao i druženje izviđača tog grada sa izviđačima iz Zenice. Prošle godine smo otputovali u naš glavni grad, družili se sa izviđačima iz OI „Prvi Dobrinjski“, te posjetili Parlament BiH, sarajevsku Vijećnicu i uži centar grada. Ove godine naši plavo-žuti prijatelji su bili izviđači OI „Visoko“ iz Visokog te su se pokazali kao pravi domaćini i vrijedni izviđači.

Aktivnost je počela polaganjem vijenca na spomen obilježja u centru grada, zatim slikanjem ispred novog murala i spominka žrtvama genocida u Srebrenici visočanskih autora, gdje smo se podijelili u tri grupe, starije, mlađe i najmlađe. Mlađi su se uputili ka muzeju, a stariji su uz pratnju našeg vodića krenuli ka najzanimljivijem pohodu ovog dana, tunelima ispod poznate Piramide Sunca. Zbog loših vremenskih uvjeta nismo bili u mogućnosti da se penjemo na vrh piramide, ali nam je naš vodić odlazak u tunele učinio toliko zanimljivim, da jedva čekamo toplije vrijeme da se vratimo u Visoko i posjetimo i Visočicu, poznatiju kao Piramidu Sunca.
Svih 130 izviđača, koji su učestvovali u ovoj aktivnosti su posjetili tunele i saznali neke zanimljivosti oko iskopavanja istih, a mogli su da osjete i meditacijsku moć unutar njih.
Pred kraj našeg druženja, organizovali smo zajedničku čajanku i kratki odmor u režiji naših domaćina, a onda smo se rastali sa našim drugarima iz Visokog i uputili se ka arheološkom području Mile, srednjovjekovnom krunidbenom i grobnom mjestu bosanskih vladara. S pravom možemo reći da je to istinski dokaz državnosti naše domovine te su mnogi imali tu čast da po prvi put posjete to mjesto.

Veliku zahvalnost iskazujemo našem starom izviđaču „Sajonari“ – Ajdinu Ahmetspahiću, koordinatoru Fondacije Bosanske Piramide Sunca (http://visit.piramidasunca.ba/) , svim izviđačima OI „Visoko“ , kao i mikrokreditnoj organizaciji LIDER koji su se potrudili da današnji dan ostane nam dugo u pamćenju.