U sklopu izviđačkog ekološkog takmičenja „U susret proljeću 2016“ koje je održano 09.04. organizovano je i  takmičenje za eko patrole osnovnih škola na području Zenice, a učešće je uzelo četiri škole: Mak Dizdar, Skender Kulenović, Katolički školski centar „Sv. Pavao“ i Hasan Kikić.

Ukupno je bilo 10 prijavljenih ekipa i to po dvije iz OŠ Mak Dizdar, OŠ Hasan Kikić i Katolički školski centar „Sv. Pavao“, a četiri ekipe je prijavila OŠ Skender Kulenović. Ekipe su pokazale zavidno znanje ekologije kroz eko test, upoznali se sa vrstama drveća kroz igru Pronađi svoje drvo, kao i značaj reciklaže kroz disciplinu reciklaža gdje su imali zadatak razvrstati cedulje sa određenim materijalima u određene kante za otpad (metal, plastika , papir, staklo, organski otpad). Kroz igru asocijacija razmislili su o Ekosistemu i na kraju se dobro zabavili kroz igru Pingi Pongi. Nakon zanimljivog takmičenja najbolji plasman su ostvarile obe ekipe iz OŠ Mak Dizdar, ekipa „SOKOLOVI“ koja je osvojila prvo, a ekipa“ MAKOVI“ drugo mjesto, trećeplasirana ekipa je bila „PUME“ iz Katoličkog školskog  centra  „Sv. Pavao“.

Kao predzadatak, ekipe su imale zadatak da snime kratki film o važnosti ekologije i pošalju ga nekoliko dana ranije organizatorima festivala, a to je uradila jedino OŠ Skender Kulenović, čiji je film i osvojio izviđačkog oskara.