Jučer, 24.06.2016., je na Kotlovači u okviru projekta „Glasnici budućnosti“ koji je finansirala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH završen prvi od dva interetničkamirovna volonterska kampa koji je nosio naziv „Kozara 2016“.

Kamp je okupio 60 izviđača i 20 odraslih izviđača volontera  iz Banja Luke, Prijedora i Zenice, koji su radili na uređenju lokalne zajednice Grada Prijedora i prošli kroz edukativne radionice i ostvarili zavidan broj volonterskih sati, a te aktivnosti su:

– pripremne aktivnosti prije otvaranja kampa – 43 izviđača ostvarili 552 volonterska sata
– uređenje izvora „Kotlovača“  – 65 izviđača ostvarili 304 volonterska sata
– uređenje nacionalnog parka „Kozara“ – 56 izviđača ostvarili 168 volonterskih sati
– uređenje eko parka JU „Centar Sunce“ – 72 izviđača ostvarili 216 volonterskih sati

Pored radionica za uređenje lokalne zajednice učesnici su  u mješovitim grupama dobili priliku da upoznaju jedni druge kroz razne edukativne radionice od kojih posebo izdvajamo: posjeta teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Prijedor, radionica boravak u prirodi i čuvanje hrane u prirodi, oslikavanje tehnikom dekupaž. Za pripremu i realizaciju tih radionica ukupno je ostvareno 40 volonterskih sati.

80 učesnika…6 dana … 1280 volonterskih sati  pred veliko finale i naredni interetnički kamp koji nas očekuje na Boračkom jezeru već 23. jula, a koji će okupiti  oko 200 učesnika i osoblja iz  više od
10 gradova i mjesta BiH i regiona. Još jedan put, čista strana mladosti je pobijedila.

Vidimo se na Boračkom jezeru.