Deprecated: wp_make_content_images_responsive is deprecated since version 5.5.0! Use wp_filter_content_tags() instead. in /customers/b/b/a/sigze.org/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4859 Deprecated: wp_make_content_images_responsive is deprecated since version 5.5.0! Use wp_filter_content_tags() instead. in /customers/b/b/a/sigze.org/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4859 Deprecated: wp_make_content_images_responsive is deprecated since version 5.5.0! Use wp_filter_content_tags() instead. in /customers/b/b/a/sigze.org/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4859 Deprecated: wp_make_content_images_responsive is deprecated since version 5.5.0! Use wp_filter_content_tags() instead. in /customers/b/b/a/sigze.org/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4859 Deprecated: wp_make_content_images_responsive is deprecated since version 5.5.0! Use wp_filter_content_tags() instead. in /customers/b/b/a/sigze.org/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4859 Deprecated: wp_make_content_images_responsive is deprecated since version 5.5.0! Use wp_filter_content_tags() instead. in /customers/b/b/a/sigze.org/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4859

Izviđački centar Boračko jezero

Centar se prostire na površini pd 20000 m2. Udaljen je 300 m od samog jezera, a veže se uz rijeku Šišticu koja ističe iz jezera.

Izviđački centar posjeduje svu potrebnu infrastrukturu. Ukupan smještajni kapacitet kampa u šatorima i čvrstim objektima je 280 osoba.

U centru su izgrađena četiri moderna dvoetažna bungalova. Bungalovi raspolažu sa 15 kreveta u moderno uređenom enterijeru. U suterenu se nalazi TWC i soba sa 7 kreveta, a na spratu soba sa 8 kreveta.

Montažna kućica raspolaže sa 4 dvokrevetne sobe i dvije četverokrevetne sobe, a u potkrovlju je smješten edukacioni kabinet (površine 60m2).

Šatori za smještaj izviđača su dva i tri ležaja. Svaki šator ima pod, krevet, spužvu i ćebad. ukupan broj kreveta u šatorima je 200.

Kapacitet ljetnje kuhinje je 300 obroka, a velike natkrivena trpezarija je kapaciteta 200 mjesta. Za vrijeme kišnih dana trpezarija sa ujedno koristi i kao prostor za realizaciju radionica i za zabavne aktivnosti.

Amblanta kampa je opremljena za pružanje prve pomoći i u njoj je u svakoj smjeni angažovano profesionalno medicinsko osoblje.

Kantina je opskrbljena svim potrebnim slatkišima i sokovima za potrebe djece, tako da ne moraju izlaziti iz kampa.

U sklopu centra je adrenalinski park, trim staza i 60-metarski Zip line.

Centar raspolaže sa velikim sanitarnim čvorom sa 10 WC kabina, 2 zatvorena kupatila, vanjskim česmama za ličnu higijenu i vanjskim tuševima.

Centr je opskrbljen pritkom vodom, sistemom za tehničku vodu za potrebe sanitarnog čvora, električnom energijom, agregatima, dvije telefonske govornice, internim razglasom, video projektorom, WI-FI internetom i video nadzorom.

Boračko jezero

Jezero leži na nadmorskoj visini od 399 m u sjeveroistočnom podnožju planine Prenj. Ovaj planinski masiv čini petnaest (15) vrhova viših od 2000 m od kojih je najviši Zelena glava (2155 m nadmorske visine). Sa zapada ga okružuju strmi i šumoviti visovi Crne gore (1343 m nadmorske visine) i Borašnice (1854 m nadmorske visine), s istoka Tranjine (1055 m nadmorske visine) i Visočice (1967 m nadmorske visine), sa sjeveroistoka Bjelašnice (2062 m nadmorske visine) i Velež (1969 m nadmorske visine) s juga.

Bazen jezera je nastao u Boračkoj dragi procesom glacijalne erozije.

Jezero je eliptičnog oblika, dugačko je 786 m, a široko 402 m. Najdublje je na jugoistočnom, užem dijelu (oko 17m). voda je najtoplija u avgustu (oko 25oC), a najhladnija u februaru 0oC).

Boračko jezero dobija vodu od Boračkog potoka i brojnih okolnih izvora, kojih ima i pod dnu jezera. Iz izvora ističe rijeka Šištica, koja se poslije kratkog toka klisurom dugom 6 km i dubokom 60 m ruši 30 m visokim vodopadom u rijeku Neretvu.

Ovaj prekrasan položaj i sudar kontinentalne i mediteranske klime, bogatstvo endenskog bora “Munike” i bogatstvo stoljetnih bujkovih šuma, Boračko jezero čine prirodnom vazdušnom banjom.

Okolina boračkog jezera, blizina kanjona Neretve (rafting) i kanjona Rakitnice (kanjoning) i prekrasnih planina (alpinizam i hiking) čine ga idealnim mjestom za boravak izviđača, i odmor djece i mladi, te pripreme sportskih ekipa.

Boračko jezero je od Zenice udaljeno 150 km, a od Knjica 20 km i povezano je asfaltnim putem.