Članovi čete izviđača “Hrast” (OI Zmajevac) su 21. decembra tradicionalno učestovali u Božičnom koncertu koji organizuje Katolički školski centar “SV. Pavao” za svoje učenike i djelatnike.
.
U sklopu te proslave jedna od važnijih aktivnosti je i donošenje Betlehemskog Svjetla koje su i ove godine donijeli članovi čete izviđača “Hrast”.

Svake godine dvije sedmice prije Božića, jedno dijete iz Austrije zaputi se u Betlehem i u “Spilji rođenja” zapali Betlehemsko svjetlo. To svjetlo se avionom doprema u Austriju, u Beč. Tamo se okupe predstavnici europskih izviđačkih organizacija i Svjetlo donesu u svoje države. Kod kuće ih dočekaju izviđači, koji Svjetlo raznose u crkve, bolnice i u domove – sve u želji širenja pozitivnih vrijednosti koje se često zanemaruju: strpljenje, razumijevanje i prijateljstvo.

Izviđači svuda po svijetu sudjeluju u oblikovanju boljeg društva. Vjeruju da će mir postati stvarnost kada svaki pojedinac nađe svoj unutrašnji mir, koji će podijeliti s obitelji i sa svojom okolinom. U skladu s izviđačkim načelima žele odstraniti prepreke i granice među ljudima i narodima. Osobnim primjerom se zauzimaju za miran i bezbrižan život s pripadnicima druge rase, religije, kulture i političkih ideja.

Dakle, svrha svjetla je pobijediti sve što nas odvaja od svijeta mira i suživota. Gradimo svijet u kojem neće biti mržnje i ratova. Probudimo i ponovno oživimo temeljne ljudske vrijednosti.Betlehemsko svjetlo nas prvenstveno podsjeća i potiče da se zauzmemo za mir i strpljenje među ljudima. Isto kao što Svjetlo ide iz ruke u ruku, tako neka raste i mir od čovjeka do čovjeka. Kao što pazimo da se mali plamen ne ugasi, tako njegujmo i štitimo mir.