OI “Zmajevac”2016-11-17T11:51:16+00:00
Deprecated: wp_make_content_images_responsive is deprecated since version 5.5.0! Use wp_filter_content_tags() instead. in /customers/b/b/a/sigze.org/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4859 Deprecated: wp_make_content_images_responsive is deprecated since version 5.5.0! Use wp_filter_content_tags() instead. in /customers/b/b/a/sigze.org/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4859 Deprecated: wp_make_content_images_responsive is deprecated since version 5.5.0! Use wp_filter_content_tags() instead. in /customers/b/b/a/sigze.org/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4859 Deprecated: wp_make_content_images_responsive is deprecated since version 5.5.0! Use wp_filter_content_tags() instead. in /customers/b/b/a/sigze.org/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4859 Deprecated: wp_make_content_images_responsive is deprecated since version 5.5.0! Use wp_filter_content_tags() instead. in /customers/b/b/a/sigze.org/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4859 Deprecated: wp_make_content_images_responsive is deprecated since version 5.5.0! Use wp_filter_content_tags() instead. in /customers/b/b/a/sigze.org/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4859 Deprecated: wp_make_content_images_responsive is deprecated since version 5.5.0! Use wp_filter_content_tags() instead. in /customers/b/b/a/sigze.org/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4859 Deprecated: wp_make_content_images_responsive is deprecated since version 5.5.0! Use wp_filter_content_tags() instead. in /customers/b/b/a/sigze.org/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4859 Deprecated: wp_make_content_images_responsive is deprecated since version 5.5.0! Use wp_filter_content_tags() instead. in /customers/b/b/a/sigze.org/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4859 Deprecated: wp_make_content_images_responsive is deprecated since version 5.5.0! Use wp_filter_content_tags() instead. in /customers/b/b/a/sigze.org/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4859
Zmajevac

Odred izviđača Zmajevac

Na prvoj poslijeratnoj Skupštini izviđača Zenice održanoj početkom 1997. godine donesena je odluka da se dotadašnji odredi “Polet”, “Mladost”, Ratomir Stević-Keva” i “Vladimir Nazor” objedine u nove organizacione jedinice. Organizaciona jednica “Zmajevac” formirana je nekoliko godina kasnije. 28. 06. 2010. Odred izviđača “Zmajevac” je registrovan kao udruženje i na prvoj skupštini za Starješinu odreda izabran je Ivanković Dragan, a za načelnika Barišić Matilda. Nakon Matilde dužnost Načelnika su vršili Osmanbašić Sanjin, Alić Selma i Serdarević Emir.

Odred danas djeluje na prostoru nekadašnjeg odreda izviđača “Polet” i na teritoriji opštine Kakanj. Članstvo odreda je raspoređeno u 3 čete i 1 klub i broji 150 članova.

Jedinice OI Zmajevac

izvidjaci svijeta

“Izviđači svijeta” su nastali kao jato u Katoličkom Školskom Centru “Sveti Pavao” 2013., a 2015. jato je prešlo u vod. Učestvovali smo na mnogim takmičenjima, a neka od njih su: “U susret proljeću”, 2014.; “Male Olimpijske Igre” u Mostaru 2015.; “Budi lukav lisac” 2014.

Vod broji 10 aktivnih članova, od koji 8 su članovi od početka.

Vodnik: Nikola Ivanković.

Vod Crni orlovi osnovan je 2014 godine i prvi vodnik je bio Alen Alic. Zbog odlaska na fakultet Alen je prepustio vod Antunović Vedranu. izvidjaci.
Vod osnovan u decembru 2015 godine. Broji 11 clanova uzrasta 17-18 godina.
Vodnici: Amina Islamovic i Andrea Milicevic

sejkeri-01

Vod “Šejkeri”, djeluje u četi izviđača “Javor”, OI“Zmajevac”. Foriran je 2011. godine i na početku je brojao samo 8 članova. Iz godine u godinu broj se povećavao i danas imamo veliki vod, koji broji 18 članova.

više o Šejkerima

Priča o malenim Zmajevima počinje negdje 2013, 2014., nisam sasvim sigurna, ali znam da tada počinje jedna od najljepših priča čijim dijelom, na moju veliku radost i sama postajem nešto kasnije. Prva vodnica mojih Zmajeva bila je Hana Helja, koja ih u jesen 2014. zbog školskih, uskoro fakultetskih obaveza predaje u moje vodstvo. Tri vragolasta bića postaju tada, i ostaju do današnjeg dana, neko moj, neko bitan.. Tako smo počeli. Hamza, Kenan, Adisa i ja, negdje početkom 2015. Mjeseci prolaze, avanture se broje, uspomene stavljamo u sigurne sehare našeg sjećanja i evo, danas, godinu dana kasnije, Zmajevi broje deset članova. Ili ljepće, izviđački shvatljivije i prirodnije rečeno, ja imam 10 novih malih drugara. Svašta smo radili u ovoj godini našeg druženja. Svaki novi drugar na svom prvom sastanku počeo bi sa pricom zasto je dosao medju izvidjace, sta ga je to privuklo u nas raspjevani svijet. Nerijetko su se i ostali nadovezivali svojim pricama, jer je po mom misljenju, bas takva prica divan pocetak upoznavanja. A onda, kada se upoznamo krecemo u prve radne pobjede. Ucili smo cvorove, te ih redovno ponavljali gotovo svakog sastanka. Praksa naseg voda bila je da Zmajevi medjusobno jedni druge poducavaju. Ako negdje zaskripi, vodnica je tu da pomogne ili objasni ponovo. Ali za tim nije bilo previse potrebe. Jedni druge uglavnom dobro razumiju. Signalizacija je bila jedna od redovnih disciplina na nasim sastancima. Brojevi su savladani s lakocom, slova nesto teze, ali trud je uvijek bio na najvisem nivou. U parku iza muzicke skole naucili smo i pricu o cika Badenu. Tu su se, pocetkom jeseni prepricavale anegdote sa minulog ljetovanja. Oni koji vec nisu posjetili nasu oazu ljubavi i prijateljatva, nakon prica njihovih drugara sasvim sigurno ce vec sljedece ljeto posjetiti Boracko jezero. U tom smo parku odigrali po neku igricu i oslobodili se besmislenog i bespotrebnog stida. Zasto sam izvidjac? Jedan Zmaj je rekao da je tu dosao zbog druga, jedna Zmajica zbog drugarice, druga zbog ljubavi prema prirodi. Neki su ocarani magijom izvidjackih zimovanja i ljetovanja dosli tu. Jedna djevojcica kaze da su roditelji na nju prenijeli ljubav prema izvidjastvu. I svi razlozi su dobri. Ali razlog koji je jednog djecaka doveo pod okrilje izvidjacke marame, najsmjesniji i najiskreniji od svih jeste: ima puno cura. Ni jednostavnije, ni iskrenije ni ljepse nije mogao reci..
Zmajeve u ponom sastavu cine: Emina Dedic, Hamza Isakovic, Kenan Basic, Edina Music, Hana Babahmetovic, Ena Jukic, Elma Hamidovic, Adelisa Halilovic, Adisa Dizdarevic i Amna Talic.
Vodnica: Dzenita Vugdalic

Naše jato je formirano u decembru 2014. godine i činilo ga je 9 članova. Danas broji 14 članova. 4 dječaka i 10 djevojčica. Za ovo vrijeme smo naučili nekoliko izviđačkih pjesama, čvorove, signalizaciju, izviđačku uniformu, origami tehnike. Posjetili smo Boračko jezero, Prijedor, učestvovali smo na takmičenju „U susret proljeću 2015“ i na Sajmu volonterizma.

Članovi jata: Agić Ismail, Anela Džanan, Osmanhožić Belma, Purić Dalal, Ahmetspahić Hana, Husanović Muhamed Mak, Ismić Aldina, Jugo Nedim, Abaz Faris, Čorić Ajda, Amina Otuzbir, Đulić Farah, Hasagić Ehlimana, Ahmetspahić Amna

predvodnice: Lamija Bolić i Nejra Mujčinović

Cuvari prirode
Na fotografiji su (lijeva na desno) : Kapo Emir, Evel Muharemović, Ajdin Ibrahimović, Tarik Škaljo, Elma Hodžić,Nejla Bašić, Emina Hodžić,Nejla Bajrić i Mesud Džafić (ubaćen montažom). Uslikano 12.12.2015godine povodom događaja SAJAM VOLONTERIZMA
Jato je osnovano 14.03.2015. godine i od tada se piše naš rad. Jato trenutno ima 8 članova. Sastanci su se najviše održavali vani tako da smo se više posvetili igri i zabavi ali i naučili smo ono osnovno: kako su izviđači nastali, čvorologija, pjesmice, putni znaci, orijentacija u prorodi, lična oprema i drugo.
Neki članovi jata su imali priliku vidjeti Boračo jezero na ljetovanju i na Dan planete Zemlje. Naučili smo poštovati jedni druge i šta znači biti dio ovog pokreta, biti izviđač.
Predvodnici Kapo Emir i Mesud Džafić.

Četa izviđača “Kakanj” 

Četa izviđača “Kakanj” osnovana je 2012. Na IKŠ Boračko jezero upućena je grupa od 10 srednjoškolaca iz Kaknja koje je finansiski podpomogla humanitarna organianizacija WorldVision. Po povratku formirane su jedinice i četa je počela s radom u sastavu OI Zmajevac.

Klub izviđača Index

Klub izviđača „Index“ je osnovan 11.09.2011. godine kao inicijativa mladih i odraslih nastala u Odredu izviđača “Zmajevac” i mentorstvom starješine odreda Dragana Ivankovića Dange i izviđačkog instruktora Denisa Samardžića Bimbe . IZVIĐAČKI KLUB ZABAVA I ŠALA “INDEX” ZENICA je otvoren za sve članove Saveza izviđača općine Zenica i one koji to nisu a imaju navršenih 18 godina životne dobi. Ovo je KLUB ODRASLIH koji su se okupili u skladu sa Vizijom izviđačkog pokreta u svijetu i kod nas za 21. stoljeće koja glasi:

“Izviđaštvo vidimo kako ulazi u drugo stoljeće svog postojanja kao obrazovna društvena snaga koja se usredsređuje na ostvarivanje svoje Misije, kroz uključivanje mladih ljudi u zajednički rad na razvijanju njihovog punog potencijala, UZ PODRŠKU ODRASLIH KOJI SU SPREMNI I SPOSOBNI DA IZNESU SVOJU OBRAZOVNU ULOGU.”
Na osnivačkoj skupštini kluba, dogovoreno je da Selma Alić bude predsjednik kluba, Emina Skomorac sekretar kluba, a vođe patrola Ensara Telalović i Erna Husanović. Klub je tada brojao 15 članova.
Od 2011. pa do danas broj članova kluba se mijenjao i lagano rastao, tako da danas klub izviđača „Index“ broji ukupno 30 članova.

Sadašnji predsjednik kluba je Lejla Mehica, a sekretar kluba Amra Hrustanović.

545078_402487286447780_1881610338_n

Štab OI Zmajevac

Ivanković Dragan - Danga
Ivanković Dragan - DangaStarješina OI Zmajevac
Mehica Lejla
Mehica LejlaNačelnik OI Zmajevac
Kundalić Amar
Kundalić AmarSekretar OI Zmajevac
Nikola
Dzenana mujcinovic

Aktivnosti jedinica

Noć u školi

By |June 9th, 2017|Categories: O.I. Zmajevac, SIGZE|

Leteće zvjezdice, učenici IIIb razreda Katoličkog školskog centra Sveti Pavao Zenica, zajedno sa svojim učiteljom Ivanom Miočem, proveli su noć u školi. Članovi ČI "Hrast", OI "Zmajevac" SIGZE su kroz logističku podršku i provedene aktivnosti [...]

Četa “Hrast” donijela Betlehemsko Svjetlo

By |December 23rd, 2016|Categories: O.I. Zmajevac, SIGZE|

Članovi čete izviđača "Hrast" (OI Zmajevac) su 21. decembra tradicionalno učestovali u Božičnom koncertu koji organizuje Katolički školski centar "SV. Pavao" za svoje učenike i djelatnike. . U sklopu te proslave jedna od važnijih aktivnosti [...]

Smotra OI “Zmajevac”

By |June 12th, 2016|Categories: O.I. Zmajevac, SIGZE|

U subotu 11.06.2016. godine u 11 sati članovi OI "Zmajevac" su se okupili ispred prostorija Saveza izviđača grada Zenice, a zatim se uputili u Gradski park gdje je upriličena smotra odreda. Na smotri je zbog poslnovnih [...]

Skupština odreda izviđača “Zmajevac”

By |March 24th, 2016|Categories: O.I. Zmajevac, SIGZE|

Odred izviđača "Zmajevac" Zenica, je sinoć, 23.03. 2016., u prostorijama Saveza izviđača grada Zenica održao svoju redovu izvještajno-izbornu skupštinu, na kojoj je prisustvovalo 11 delegata i 11 članova odreda. Na skupštini je predstavljen finansijski i [...]

Članovi čete izviđača “Hrast” u projektu “Sat za Planetu”

By |March 20th, 2016|Categories: O.I. Zmajevac|

19.03. u 20:30 preko sedam hiljada gradova učestvovalo je u akciji gašenjem svjetla na 60 minuta te na ovaj simboličan način iskazali spremnost da preduzmu korake kojima ublažavamo klimatske promjene. Četa izviđača "Hrast", odreda izviđača [...]

Trening: “Svijet na dlanu”

By |January 7th, 2016|Categories: O.I. Zmajevac, SIGZE|

Proteklog vikenda u organizaciji Saveza izviđača općine Zenica na Smetovima je održan trening za članove Saveza izviđača Zeničko-dobojskog kantona, pod nazivom "Svijet na dlanu" a tema seminara je bila formiranje mreže informisanja unutar Saveza izviđača [...]

Savez izviđača grada Zenica

Na skupštini SIOZ-a održanoj 28. 12. 2015. godine donesena je odluka o promjeni imena u Savez izviđača grada Zenica