Na prigodnom Božićnom koncertu 21.12.2017. članice voda ‘Zmajevi’ iz odreda Zmajevac, Sanja, Ilma i Nina donijele su Betlehemsko svjetlo koje Savez izviđača grada Zenice tradicionalno svake godine donosi na ovaj događaj.

Svake godine dva tjedna prije Božića, jedno dijete iz Austrije zaputi se u Betlehem i u “Spilji rođenja” zapali Betlehemsko svjetlo. To svjetlo se avionom doprema u Austriju, u Beč. Tamo se okupe predstavnici europskih izviđačkih organizacija i Svjetlo donesu u svoje države. Izviđači Svjetlo raznose u crkve, bolnice, škole i u domove – sve u želji širenja pozitivnih vrijednosti koje često zanemarujemo: strpljenje, razumijevanje i prijateljstvo. Izviđači svuda po svijetu sudjeluju u oblikovanju boljeg društva. Vjerujemo da će mir postati stvarnost kada svaki pojedinac nađe svoj unutrašnji mir, koji će podijeliti s obitelji i sa svojom okolinom. U skladu s izviđačkim načelima želimo odstraniti prepreke i granice među ljudima i narodima. Osobnim primjerom se zauzimamo za miran i bezbrižan život s pripadnicima druge rase, religije, kulture i političkih ideja.

Dakle, svrha svjetla je pobijediti sve što nas odvaja od svijeta mira i suživota. Gradimo svijet u kojem neće biti mržnje i ratova. Probudimo i ponovno oživimo temeljne ljudske vrijednosti. Betlehemsko svjetlo nas prvenstveno podsjeća i potiče da se zauzmemo za mir i strpljenje među ljudima. Isto kao što Svjetlo ide iz ruke u ruku, tako neka raste i mir od čovjeka do čovjeka. Kao što pazimo da se mali plamen ne ugasi, tako njegujmo i štitimo mir.