U sklopu projekta “Ekološka kultura kroz vršnjačku edukaciju” 13. juna (subota), 70 članova Saveza izviđača grada Zenica proveli su dan na Smetovima. Uz poštivanje sigurnosnih mjera Kriznog štaba izviđači su se takmičili, edukovali, družili i zabavljali.

Podijeljeni u sedam patrola, okušali su se u izviđačkom takmičenju, čiji je cilj bio da pored proširivanja znanja o izviđačkim disciplinama, razviju timski rad i nauče nešto novo o ekologiji.

 1. KT
  Izviđački herbar
  Zadatak je bio da se sa biljkama oko Doma napravi najbolji izviđački znak. Nakon završetka, oprali su ruke da bi bili sigurni, i krenuli na ostale pustolovine.
 2. KT
  Zanimljiva čvorologija 1
  Po dva učesnika iz svake ekipe vezali su čvorove koristeći zajedno samo po jednu svoju ruku, dok su im druge bile zavezane. Ovaj zadatak je pokazao najbolji timski rad!
 3. KT
  Ekološka signalizacija
  Takmičari su na ovoj kontrolnoj tački, signalizacijom, razmenjivali pojmove vezane za ekologiju.
 4. KT
  Ekološki i izviđački test
  Učesnici su odgovarali na deset kviz pitanja koji su se odnosili na ekologiju kao nauku i izviđački pokret. Cilj ovog zadatka bio je obnoviti znanje iz izviđačkih zvijezda i letova iz oblasti izviđaštva i ekologije.
 5. KT
  Zanimljiva čvorologija 2
  Izviđači su igrali jednu, nama već poznatu, igricu koju volimo zvati čvor. Kontrolori su zapetljali ruke takmičara, nakon čega su se oni pokušali otpetljati najbrže, bez puštanja ruku koje drže. I ova na prvi pogled lagana igrica ojačala je timski rad u ekipama.

Nakon ručka i odmora učesnici su nastavili aktivnost sa izviđačkim igrama, ekološkim raspravama te neizostavnu pjesmu i zabavu uz gitaru.

Prvo mjesto zauzela je ekipa u sastavu:
Lana Lazić (vođa ekipe), Benjamin Čerim, Ajna Hodžić, Hana Helvida i Lejla Hrustić.
Za nagradu, članovima pobjedničke ekipe dodijeljeno je vještarstvo izviđača – višebojca. Svi učesnici aktivnosti su osvojili vještarstvo ekolog.