Dvanaestog dana našeg druženja odlučili smo da ponovimo i provjerimo ono prethodno naučeno. Već u ranim jutarnjim satima ekipe su počele sa njihovim prvim zadatkom-konstrukcijom staze, na takmičenju koje je trajalo do ručka.
Na pomenutom takmičenju polaznici IKŠ-a i Puta izazova provjerili su svoje znanje iz oblasti kao što su: već pomenuta konstrukcija staze, skica dijela puta, prva pomoć (praktično i teorijski), historijat skautskog pokreta u BiH i u svijetu i sl. Istog dana mlađi polaznici nastavili su svoj rad i učenje s Nerdžis, a stariji polaznici (IKŠ) dobili su priliku da prezentuju svoje pripreme vodnih sastanaka i aktivnosti pod budnim okom instruktora Denisa Samardžića-Bimbe. Po onome što smo uspjeli vidjeti, svi polaznici su se s interesom i radošću prihvatili ovog zadatka i u kratkom roku ispunili zadatak, ali i očekivanja.
Ovaj divan dan imao je još divniji i dirljiviji kraj. S obzirom da se bližilo njihovo druženje, “velika raja” je pripremila iznenađenje svojim mlađim drugarima, naravno uz pomoć instruktora i osoblja. Simbolično su napravili prelaz iz jednog dijela prostorije u drugi, a koji je značio prelazak u novu ‘etapu’ a to bi bila dobrodošlica na idući IKŠ. Učesnicima su uručeni certifikati, te srdačne čestitke i dosta znanja od strane njihovih instruktora koji su u ovo kratko vrijeme uspjeli doprijeti do njihovih srca i postati novi izviđački prijatelji. Bilo je i zagrljaja, i suza i smijeha, što zbog drugara, iznenađenja, što zbog poneke ljubavi, a što i zbog ovog posebnog mjesta, njihovog Boračkog jezera. Z-D-R-A-V-O!