Treći dan… pronašli smo osmijeh. Već na jutarnjoj gimnastici našli smo prvi. Školarci su odigrali igru nasmijavanja i svojim smijehom probudili sneni tabor. Ne skidajući osmijeh s lica, dan školaraca se nastavlja na prvom predavanju o izviđačkom programu u SiuBiH-u sa instruktorom Zekerijahom Avdić.  Kako je naše školarce vrijeme poslužilo, uživali su u osvejženju na plaži na prijepodnevnim i poslijepodnevnim aktivnostima. Boravak na plaži upotpunjen je raznim igricama uz glasan smijeh i radosna srca.

Drugo predavanje bilo je na temu programa vještina i vještarstava također sa instruktorom Zekerijahom. Školarci su pronašli ineteresovanje za nova vještarstva koja žele osvojiti, a za šta će svakako imati priliku na ovogodišnjoj školi. Poslije večere, školarci nastavljaju raditi istim tempom i nakon večere… Predavanje je bilo u verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji sa instruktorom Lejlom Sarajlić-Fejzić koja je vješto prenijela znanje ali i zabavila školarce na zanimljiv način.

Znanje stečeno tog dana ali i ranije školarci su imali priliku primijeniti na KZP-u gdje su u prvom dijelu odigrali izviđački kviz. Pobjedničku ekipu nije dijelilo mnogo bodova od ostalih, ali ono što je bitno je zabava i mnogo novih naučenih činjenica o izviđaštvu. Drugi dio KZP-a bila je logorska vatra te se dan završio pod zvijezdama. Zvuk gitare, pucketanje vatre i osmijesi na licima školaraca krasili su još jednu ljetnu taborsku noć.