23.07. se završila druga smjena ljetovanja na Boračkom jezeru u vremenskom trajanju od 9 dana. U smjeni je bilo 78 učesnika uzrasne dobi od 7-17 godina podijeljenih u 2 jata i 3 voda. Plan i program smjene je izvelo 11 kadrova.

Starješina smjene je bio Amir Ibragimagić, a načelnica za program Nerdžis Čaplja.
Predvodnici i vodnici smjene su bili Aiša Hodžić, Erna Bečirović, Mesud Džafić, Azra Mustafić i Merima Mustafić. Pored predvodnika i vodnika u smjeni su bili i Leona Lučić zadužena za sportske aktivnosti, Denis Bičakčić i Aner Đulan kao higjeničari i konačari, te Dalmin Dvizac i Malik Bajramović koji su obavljali dužnosti na recepciji.

Prva četiri dana se nismo mogli kupati u jezeru radi kiše i prohladnog vremena ali nas to nije zaustavilo da te dane ispunimo velikim brojem edukativnih radionica i aktivnosti. Pri realizaciji radionica i aktivnosti, osim kadrova smjene, su nam pomogli Zineta Vejzović, Šejla Ganić, Jarić Edin, Adnan Bičakčić i Fazlić Almir.

Kupanjac je tek počeo peti dan. Tokom smjene nije bilo većih problema kao ni povreda. Imali smo manje intervencije radi prehlade i uboda komaraca koje su zbrinute od strane našeg saniteta: Leila Jarić-Gradinčić i Ildana Fazlić. Smjena ne bi mogla proteći bez naših stručnih kuhara Imamović Jasmina, Draganić Mile i Hore, ni bez našeg Dede Vlade, njegovog rada u kantini i nadgledanje konačarskih radova tokom protekle smjene.

Tokom 9 dana druge Izviđačke smjene je bilo odrađeno preko 23 radionice i aktivnosti, uključujući i sportske aktivnosti. Neke od najznačajnije za spomenuti su „Kino pod otvorenim nebom“, radionice profesorice razredne nastave Zinete Vejzović „Igrom do sebe“, kreativne i kulinarske radionice, predavanje „Borba protiv bolesti ovisnosti“, Adrenalinski park i Zip line, pješačenje do nekropole stećaka na Kulama u vremenskom trajanju od 3.5 h na dan osnivanja Kraljevine Bosne (638. godina od osnivanja), te takmičarske igre „Put oko svijeta“ i „Karipski pirati“.

Za najbolje II smjene su odabrani:
Najbolja pčelica: Iman Imširović;
Najbolji poletarc: Hanad Huseinspahić;
Najbolja planinka: Lana Pašajlić;
Najbolji izviđač: Amar Hodžić;
Najbolji vod je bio 3. vod – vod Ajkuke, vodnice Merime Mustafić;
Oba jata – Afrički Indijanci su bila odabrana kao najbolja na čelu sa predvodnicama Aišom Hodžić i Ernom Bečirović.
Autor izvještaja:
Nerdžis Čaplja