U sklopu međunarodne akcije koju organizuje Svjetska izviđačka organizacija (WOSM) JOTA-JOTI koja je proteklog vikenda održana u prostorijama Saveza izviđača grada Zenice (JOTI) i u domu izviđača i radioamatera Smetovi (JOTA) učešće je uzeo i Savez izviđača grada Zenice.

JOTI je u toku dva dana okupila 110 učesnika koji su u prostorijama saveza imali priliku da se upoznaju prije svega o historiji ove akcije te su imali priliku da kroz praktičan rad, komunikaciju putem web platforme, ostvare kontakte i razmjene izviđačka iskustva. Kroz dva dana akcije ostvarili su ukupno 180 kontakata a neke od najzanimljivijih država koje smo kontaktirali su: Filipini, Zimbabve, Nambija, Tanzanije, Novi Zeland, Palestina, Malezija, Gibraltar…

JOTA je u toku dva dana u domu na Smetovima okupila 20 izviđača i jedan član radioamaterskog kluba Zenica. Naši članovi imali su priliku da čuju nešto o historiji samog ovog načina komunikacije a nakon toga su kroz praktičan rad imali priliku koristeći profesionalnu opremu komunicirati putem radio valova sa izviđačima iz cijelog svijeta. Ukupno je ostvareno 62 kontatkta a neke od zanimljivijih zemalja s kojima smo komunicirali su: Burkina Faso, Kanarski otoci, Island, Mexico, Brazil, Madagaskar, Indonezija i jos 23 otoka širom svijeta.

 

Još fotografija pogledajte na linku ispod:

https://www.facebook.com/IzvidjaciZenica/photos/?tab=album&album_id=1015467995852754