U vremenskom periodu od 11.3. do 13. 3. održan je miting u Azijskom dijelu Istanbula, pokrajine Umraniye u izviđačkom centru na temu „Istraživanje izviđaštva i islama u Evropi“. Predstavnici Bosne i Hercegovine na tom mitingu bila su dva člana Saveza izviđača grada Zenice, Nerdžis Čaplja i Ademir Maličbegović.

Naši članovi na mitingu su imali zadatak da predstave kroz prezentaciju stanje i status islama i muslimana ali i općenito religije u izviđačkoj organizaciji BiH. Osim toga, imali su i zadatak da se upoznaju i sa stanjem islama u izviđaštvu u čitavom svijetu kako bi to kasnije mogli prenijeti i drugim izviđačima u BiH. Sama dužnost prema Bogu predstavlja jedan od tri osnovna principa izviđaštva te je stoga zaključeno da je ovo aktivnost od velike važnosti. Na samom Mitingu su prisustvovali još i izviđači iz Velike Britanije, Luksemburga, Italije, Danske, Španije, Iraka, Saudijske Arabije, Albanije, Makedonije, Švedske, Belgije, Mađarske, Grčke, Srbije i Turske u službi domaćina. Ukupan broj svih učesnika je bio 44. Osim predstavljanja stanja islama, muslimana i općenito religije u ovim izviđačkim organizacijama, svi članovi mitinga su predstavljali i aktivnosti koje su vezane za religiju, a koje su organizovane u sklopu njihovih lokalnih organizacija.

Pored toga, bile su predstavljene i same strukture i rad ovih organizacija u svijetu. Ovu aktivnost je uveličao svojim prisustvom Gursel Donmez, lični savjetnik predsjednika Republike Turske koji je iskazao volju i želju predsjednika da odgovori na svaku molbu izviđača po pitanju pomoći izviđačke organizacije, jer smatra da je izviđačka organizacija itekako neophodna za razvoj mladih ljudi. Nakon što smo dobili sve potrebne podatke, zaključeno je na mitingu da je potrebno nastaviti tradiciju održavanja ove aktivnosti i da je potrebno proširiti broj učesnika. Također su ovi izviđači napravili i svoju stranicu putem koje će jedni druge savjetovati u cilju boljeg napretka, na kojoj će prezentovati svoje održane aktivnosti, projekte ali i na kojoj će pisati svoje potrebe.

Dogovoreno je za sada da se miting i dalje održava u Republici Turskoj. Na zaključivanju smo dobili i informaciju od regionalnog direktora u izviđačkoj svjetskoj organizaciji, David Mc. Kee da u svijetu od 40 miliona izviđača, 70 posto je muslimana, te da je iz tog razloga bitno da se tradicija ovog mitinga nastavi. Učesnici su iskazali veliko zadovoljstvo radi prisustva, tehničke podrške, opremljenošću kampa, osiguranju mjesta za religijske obrede, gostoprimljivošću domaćina, smještajem, hranom i prilagodljivošću domaćina. Svim učesnicima je bio obezbjeđen prijvoz od aerodroma, smještaj i hrana, te svakodnevni prijevoz u grad. Jedan dan je bio organizovan i izlet, krstarenje po Bosforu.