6. augusta naša grupica je završila svoju avanturu na Islandu. Naših sedam članova predstavljalo je Savez izviđača u Bosni i Hercegovini, tročlanu asocijaciju sastavljenu od Saveza izviđača Federacije Bosne i Hercegovine, Saveza izviđača Republike Srpske i Saveza izviđača Brčko Distrikta koji je od 1999 godine član WOSM-a.

Svjetska skautska organizacija (WOSM) je najveća internacionalna izviđačka organizacija. WOSM broji 166 zemalja članica. Ove zemlje članice su nacionalno priznate i skupno broje preko 40 milliona članova.

Dvije sedmice proveli smo sklapajući nova prijateljstva, obilazeći prelijepu Islandsku prirodu i stvarajući nezaboravne uspomene sa novim i starim drugovima.

Naše putovanje sastojalo se iz tri dijela.

Nakon ceremonije otvaranja Svjetskog Skautskog MOOT-a, događaja koji okuplja starije izviđače, takozvane rovere, uzrasta od 18 do 26 godina i daje im priliku da se druže i poboljšaju vlastito poznavanje drugih kultura i običaja, podijelili smo se u svoje internacionalne patrole i krenuli na put, svako ka svom ekspedicionom centru gdje smo proveli pet dana.

Naših sedam članova kontigenta bilo je raspoređeno u četiri ekspediciona centra (Akureyri, Heimaland, Hólaskjól and Skaftafell) u kojima smo sa svojim patrolama išli na mnoga pješačenja u prirodi, obilazili glečere, vodopade, bazene, i mnoge druge zanimljive destinacije.

Najsjevernije smješten ekspedicioni centar Akureyri iskusio je drugačiju vrstu promjene. Lokalizovan između planina, a sa pogledom na grad i jezero, učesnike je iznenadio toplim, sunčanim vremenom i pružio im je razne izazove.

Kamp Heimaland je uživao u raznim aktivnostima, s obzirom da su bili smješteni u blizini glečera, kanjona i vodopada. Članovi ovog kampa su iskusili snagu Islandskih vjetrova u punom jeku, no unatoč tome uživali su u logorskim vatrama, pjesmama uz gitaru, plesu i sportskim aktivnostima.

Svaki ekspedicioni centar je imao svoje čari, ali najvrijedniji spomena je sigurno Hólaskjól, smješten na planinama, udaljen od telefonskog signala, tekuće vode, struje i civilizacije. Uprkos toj divljini učesnici su uživali u nedirnutoj prirodi i vratili se sa lijepim upomenama.

Kamp Skaftafell smješten je u blizini jednog od najvećih glečera u Evropi, a učesnici tog kampa su dobili i priliku da uživaju u tim ledenim aktivnostima, uprkos veoma promjenjivom vremenu.

Drugi dio započeli smo okupljanjem u AlÞingi, centralnom kampu na Úlfljótsvatn jezeru, kao poglavice tokom Islandske srednjevijekovne ere. Tema MOOT-a je bila Change inspired by Iceland (Promjena inspirisana Islandom), a naredne dane smo proveli učestvujući na aktivnostima koje potiču upravo na tu promjenu.

Prvi dan u centralnom kampu predstavili smo Bosnu i Hercegovinu sa tradicionalnom kafom i rahat lokumima. Mnogi su prišli našem stolu, zanimajući se šta naša mala država može da ponudi.

Ostale dane smo obilazili takozvana sela (Dragon village, Bull village, Giant village, Eagle village, Yggdrasill i Global development village). The Bull Village je kao temu imao rad sa okolinom i istraživanje kako priroda utiče na nas i obratno. The Eagle Village je bio historijskog karaktera, istražujući kako nas je historija oblikovala i kako možemo imati uticaj na budućnost kao pojedinci, u lokalnim zajednicama i u sklopu skautskog pokreta. The Giant Village je radio na temu životnog stila i zdravlja, pokazujući nam da je način kako živimo temelj našeg života. Dragon Village je bio umjetničko područje gdje smo otkrili kako kreativnost može imati zanimljiv uticaj na život i zajednicu. Yggdrasill Village je ime dobio po ogromnom drvetu koje povezuje devet svjetova drevne kosmologije i simbolizuje promjenu kroz poštovanje i povjerenje. Kao što se drveće međusobno povezuje preko svog korijenja, tako su i izviđači širom svijeta povezani svojim obećanjem i zakonima. Ovdje smo učili kako da razumijemo i poštujemo različite vjere i uvjerenja. Global Development Village je mjesto gdje je izviđačima objašnjeno koliko je važna promjena u svijetu i šta oni mogu učiniti da budu dio toga.

Zadnju noć MOOT-a plesali smo i pjevali sa novim prijateljima ispred glavne bine na ceremoniji zatvaranja. Iako smo se oprostili od 5000 drugih skauta iz više od 100 zemalja svijeta naša avantura nije bila završena. Naredni dan smo se vratili u glavni grad Islanda, Reykjavik, gdje smo proveli noć, i naredni dan kao kontigent započeli obilazak južne obale Islanda.

Nakon razgledanja Reykjavika prva atrakcija koju smo obišli bila je poznata Plava Laguna koju nam je omogućio jedan od lidera izviđačke organizacije u Hong Kongu, gospodin Alexandar Wong, velikodušnom donacijom putem naše fundraising kampanje. Druge značajne priloge smo dobili od firme SPARK iz Mostara i Krajina klasa iz Banja Luke.

Ostale lokacije koje smo posjetili uključuju Strokkur, jedan od najpoznatijih gejzira na Islandu koji se nalazi u geotermalnom području uz rijeku Hvítá, istočno od Reykjavika. U međuvremenu smo obišli mjesto na kojem vrelo blato ključa i izbija iz tla, vodopad Gullfoss, koji nas je svojom ljepotom i snagom ostavio bez daha. Najveći biser ostrva vatre i leda, na mestu gde se spajaju ogromni lednici sa Atlantikom, nalazi se laguna glečera – Jokulsarlon. Jedan od simbola Islanda, laguna glečera je zapravo ledničko jezero koje se vremenom spojilo sa morem, pa u isto vrijeme ima i karakteristike lagune. Nalazi se pored glavnog islandskog magistralnog puta, na samom rubu Vatnajokull nacionalnog parka. Put dalje nas je odveo u Vik, selo na najjužnijem dijelu Islanda, poznato po svojoj prekrasnoj crnoj plaži i fenomenalnim liticama koje nastanjuju endemične ptice zvane Puffini. Crna plaža, svrstana je 1991. godine među top 10 naljepših plaža na svijetu. Na samom kraju smo otišli na most koji spaja Sjeverno-Američku i Euro-Azijsku tektonsku ploču. To je jedino mjesto na svijetu na kojem se na kopnu mogu jasno identifikovati tektonske ploče i rascjep među njima. Tu je izgrađen most koji povezuje ove dvije tektonske ploče i omogućuje vam da jednostavno pređete sa jednog kontinenta na drugi. Upravo činjenica da se na Islandu spajaju ove dvije ploče ovu zemlju i čini toliko jedinstvenim mjestom, u geološkom smislu.

Umorni, ali ispunjeni i zadovoljni, vratili smo se kućama, puni utisaka koje ćemo pokušati predstaviti prijateljima, poznanicima i ostalim skautima kako najbolje umijemo. Teško nam je riječima dočarati sve naše doživljaje, no pomoću slika i videa, nadamo se da ćemo prenijeti barem dio ove nezaboravne atmosfere!