Danas, 01. aprila 2017.godine na inicijativu gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, a uz učešće zaposlenika Gradske uprave, održana je akcija proljetnog čišćenja i uređenja izletišta Smetovi. Početak akcije planiran bio je u 10,00 sati na platou ispred objekta Informativno – turističkog centra. Zainteresovanim licima bio je obezbijeđen prijevoz sa dvije lokacije i to: ispred Arene Zenica i Mješovite srednje industrijske škole u Zenici

Pozivu koji je gradonačelnik uputio građanima, učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, sportskim klubovima, udruženjima građana i nevladinim organizacijama da uzmu učešće u ovoj akciji pridružio se i Savez izviđača Grada Zenica sa svojih 67 članova koji su u ovoj akciji čistili lokalitet prema i oko doma izviđača i radio amatera kao i zasadili nekoliko sadnica u krugu doma i ovom akcijom ukupno ostvarili 268 volonterskih sati.

Čišćenje i uređenje Smetova danas je izvedeno u tri pravca: prema lokalitetu spomenika, prema planinarskom domu i prema domu radio-amatera, odnosno domu izviđača. Za sve učesnike organizovan je i ručak u Planinarskom domu “Željezare” Zenica.