U periodu 08 – 12. 10 . 2016. u Rijadu, Kraljevini Saudijskoj Arabiji je održana radionica na temu umanjenja, pripreme i odgovora na katastrofe- «Disaster Mitigation, Preparedness and Response», na kojoj je učestvovalo 18 izviđača iz 17 zemalja, i to DR Konga, Islanda, Turske, Tunisa, Filipina, Nepala, Švedske, BiH, Libanona, Grčke, Saudijske Arabije, Indonezije, Malezije, Ruande, Sudana, Dominikanske Republike i Japana. Radionicu je organizovao WOSM zajedno sa podrškom Svjetskog Skautskog Biroa, kojeg su predstavljali Hana Pašić, David Berg, Brunel Etienne, Riad Boudjerada i Dr. Atif Abdelmageed. Također su kao gosti učestvovali John Geoghegan kao direktor Svjetske Skautske Fondacije, Dr. Abbas Gullet kao generalni sekretar Crvenog Križa u Keniji, te predstavnici humanitarne i filantropske organizacije Alwaleed Philantropies i predstavnici Humanitarian Leadership akademije.
Cilj trodnevne radionice je bio određivanje generalnih pravila i smjernica na globalnom nivou WOSM-a dijeljenjem različitih iskustava te pronalaženje grešaka u radu izviđača u pogledu pomaganja zajednici prije, tokom i nakon katastrofe.
Radionica je započela govorom Dr. Abbasa Gulleta i predstavnika Skautskog Biroa, nakon čega je slijedilo generalno upoznavanje sa katastrofama, njihovom moći, vrstama, utjecajem na okolinu i društvo, te dosadašnjim radom izviđača i crvenog križa u tom polju. Nakon toga smo predstavili vremensku liniju katastrofe u koju smo uvrstili različite situacije i vrste pomoći da bi zaključili u kojem sektoru bi naša pomoć bila najznačajnija. U naredna dva dana slijedilo je više predavanja i diskusija. Učesnici su bili podijeljeni u grupe koje su se miješale svaki dan, u grupama smo raspravljali najviše o pitanjima plana, sigurnosti, efikasnosti i utjecaju na lokalnu zajednicu. Također smo dobili i priliku da prezentujemo iskustvo svojih državnih izviđačkih organizacija, gdje sam privukao pažnju većini učesnika, kao i direktoru Svjetske Skautske Fondacije, s obzirom da su prezentacije bile realizovane tako sto su neki učesnici za stolovima sjedili i prezentirali, a gosti i ostatak učesnika su posjećivali punktove koji su ih najviše zanimali. Ja sam kao predstavnik svoje grupe prezentovao pitanja sigurnosti izviđača tokom pomaganja unesrećenima, mogućih partnerstava sa lokalnim organizacijama poput gorske službe spašavanja, te procedure koja je jednostavna za praćenje. Nakon završene sesije, posjetili smo centar Alwaleed Philantrophiesa, te smo razmatrali mogućnost partnerstva kao WOSM sa ovom organizacijom budući da je jedna od najvećih humanitarnih organizacija u arapskom svijetu. Također smo raspravljali o financiranju i resursima kojim izviđači raspolažu u različitim dijelovima svijeta, te smo zaključili da lokalnim i državnim savezima treba financijska pomoć i obezbjeđen trening za pomoć spasilačkim timovima i humanitarnim organizacijama. Treći i zadnji dan radionice smo imali debrifing i evaluaciju u nacionalnom centru za dijalog, gdje smo zaključili da je potrebno još mnogo rada po pitanju pripreme, definisanja uloge izviđača, te smo uspjeli odrediti neke smjernice koje će pomoći u daljem razvijanju ovog programa.