Dan treći

“Dobrodošli, pozdravlja vas divlje cveće, sladak miris ima svaki cvet”. U novo jutro s pjesmom, jer izviđači ne umiju drugačije. Dan treći, svijet još uvijek nije savršen ali težnja za stvaranjem jednog takvog jeste. Dan treći, dan pun drugarstva, pun ljubavi, pun avanture- jeste jedan sasvim savršen dan. Za doručak imamo turnir u razbijanju ljuske kuhanog jajeta, sladimo se marmeladicom iii akcija!
ČETA PRVA
Služben naziv akrivnosti: sposrtske aktivnosti
Aktivnost zapravo: mreža mi je previsoka, lopta preokrugla, upada mi pijesak u patiku, ganjam ja loptu-ganja ona mene. Pravilo: fudbal mogu igrati samo stariji od 15 godina. Objašnjenje: poletarci su prevelika konkurencija i treba ih eliminisati na vrijeme, ono kao, da se ne povrijede u igri sa “velikima”.
ČETA DRUGA I ČETA TREĆA
Služben naziv akrivnosti: Zip-line
Aktivnost zapravo: kanap za koji tvrde da je hiljadu posto siguran za spuštanje osobe od sto pedeset kilograma. Najmlađa osoba koja se upustila u tu opasnu avanturu je kažu drugar Alem (tada šestomjesečni poletarac). Neka pričaju šta hoće, ja ne vjerujem dok mi to Alem lično ne potvrdi. I ne padam na te priče da se ne sjećamo šta smo radili sa 6 mjeseci. Ja se sjećam svega…
ČETA ČETVRTA
ali ne i najmanje bitna…
Služben naziv akrivnosti: Predavanje uposlenika Zavoda za bolesti ovisnosti Grada Zenice
Aktivnost zapravo: Svi tvrde da sve već znaju, da su sve već čuli u školi ili na nekom drugom kampu. U prvih sedam minuta u prosjeku se postavi sedamdeset sedam pitanja. Predavanje srećom traje pola sata. Kad bi trajalo duže pauzu ne bi tražila djeca nego čika iz Zavoda. Ovako uspijeva izdržati, pozdravljajući svoje vjerne slušatelje sa hvala vam na pažnji, molim vas čašu vode (već po glasu osjeća se da je grlo suho kao ono triješće što koristimo kod paljenja vatre). But, nevermind.

PRIPREME ZA KUPANJE! Ponavljam, pripreme za kupanje!
Japanke? Tu. Kupaći? Nema. Da vidim ispod kreveta? Pa kako bi tu mogao bit? Ups, spao sigurno. Krema za sunčanje? Kod vodnice. Ona je umislila da smo kriške hljeba a ta krema puter. Šta radi po cijeli dan? Govori: hlaaad (obavezno dugo ‘a’) i kreeemaaa (dugo ‘e’, dugo ‘a’).

Sati: 17:30
Stanje u kampu: ponovo aktivni
U međuvremenu: kupali se, pili sok, pili kafu, jeli grickalice, ručali, jeli sladoled, kupali se, sunčali se (tačnije pokušali se sunčati sve do momenta: hlaaad! Kreeemaaa!
Stanje u kampu: Radimo isto što smo radili prije kupanjca, ovog puta izmiksani. Nešto više o novim radionicama- u nastavku.
ČETA DRUGA
Služben naziv akrivnosti: Adrenalin park ili prelazak prepreka.
Aktivnost zapravo: Obuku ti pojas. Stave kacigu. Popnu te na drvo i kažu da se ništa ne brineš. Siguran sto posto. (Zvao mamu 3x. Nije se javila. A htio sam joj reći da je volim. Ne zato što sam se bojao da ću se dolje spustiti u dijelovima. Već čisto onako, sjetio se.) Legenda (čika Atko) kaže da je najmlađa osoba koja je prešla ovaj izazov drugar Uma (tada trogodišnja pčelica. Fun fact: poznata kao pahuljica, mrvica i leptirić. Tražim je od juče da pitam da li je stvarno prešla sve prepreke ili ju je vjetar nosio preko njih.
MIX ČETA TREĆA I ČETA ČETVRTA
Služben naziv akrivnosti: Radio amaterstvo
Aktivnost zapravo: više amaterstvo nego radio. Šalim se, ali tradicionalna fora se mora ispoštovati. Čika Ruvex priča, crta, pokazuje opremu, daje nam da pokušamo sami nešto uraditi. A mi? Pa mi smo već po ulazu u učionicu ušetali u dobar akcioni film pa sad kao jedini preživjeli opasan napad vanzemaljaca uspijevamo uhvatiti posljednje talase spasa. Radiotalase savršenog svijeta. “Želio sam biti heroj ulice, bar jedan dan, djevojko bar jedan sat”…
MIX ČETA TREĆA I ČETA PRVA
Prvi, vjerovatno i zadnji put poklapaju se službeni naziv aktivnosti i njen istinski opis: kreativna radionica. Kreativnosti ne da ne manjka. Imamo je i viška, na svu sreću.

VEČERA
ili jedan od tri najdraže dnevne aktivnosti. Mama, jeli smo povrće, mada, neću ti lagati, pljeskavici sam se obradovao više. Kao desert slušana prva radio emisija “Dnevna doza Savršenog svijeta” na “Scout radio-u”. Očekivao sam da ću saznati nešto više o narednim KZPićima ali teta Merima nije odala baš ništa. Priča se da se nakon gimnazije bacila u diplomatske vode i odgovori su joj u stilu: Sigurna sam da će naši učesnici biti zadovoljni sa onim što ih očekuje, a to je mnoštvo zanimljivih aktivnosti. Rekla: svašta. Skontao: ništa. Zaključak: sto posto diplomata.
Ipak, detalje KZP-a treće večeri nam je morala otkriti. Jesss! Puna sloboda. Najdraži oblik KZP-a! Pjesme, skrečevi, vicevi, šale, šege iii smicalice! Ne brini mama, niko se nije povrijedio niti zaplakao zbog mene. Niti zbog drugih. Dobro, možda je ipak bilo malo suzica. Od smijeha, časna izviđačka.
Volim se gibat gibat. Hajmo se gibat gibat, svi prema svojim šatorima. E ovo već nije neka fora. Odrasli, budem ja skoro na vašem mjestu, pa ćemo vidjeti ko će se gibat gibat u 23:00. Laku noć drugari!