Vod “Šejkeri”

sejkeri-01

sejkeri-02

sejkeri-03

O nama

Mi smo vod koji je spreman na rad, red i disciplinu, ali smo spremniji na šalu. Imamo volju za radom i možemo postići dobre rezultate. Do sada smo ih već imali dosta, te učestvovali na raznim takmičenjima, kao što su: “U susret proljeću”, “Budi lukav lisac”, “ Nemilska alka”, “Mostarski susreti”, kao i mnogim takmičenjima po ostalim gradovima Bosne i Hercegovine.

Mi smo vod koji može i želi da uči. Želimo postizati još bolje rezultate od dosadašnjih. Želimo biti uzor mladim poletarcima i pčelicama, pokazati im kako je biti pravi izviđač i kako se ponašati kao takav.

Izviđaštvo nije samo znati čvorove, signalizaciju, koristiti busolu i znati strane svijeta. Izviđači ne izviđaju. Biti izviđač je ponos. Izviđaštvo je sklad mira i spokoja. Izviđaštvo je cjelina koja obuhvata sve nas, nas koji želimo društvo i druženje za pamćenje.

Ono što smo doživjeli sa izviđačima teško da se može igdje doživjeti. To je nešto što nas povezuje i ne može se tek tako lahko rastaviti. Svi smo mi dijelovi jedne velike slagalice, a kada se spojimo, kao što je naš vod, onda predstavljamo jednu cjelinu, tu veliku slagalicu. Zapravo ta slagalica je IZVIĐAŠTVO.

Prijatelji stečeni kroz ovu organizaciju nikada se ne zaboravljaju. A mi ćemo zauvijek ostati jedna cjelina, bez obzira da li nas izviđaštvo povezivalo. Ono nas je spojilo, ali nas ništa neće rastaviti.
ZDRAVO !

Članovi voda

 1. Nejra Mujčinović
 2. Lamija Bolić
 3. Ajla Cerić
 4. Berina Kermo
 5. Ejub Muharemović
 6. Mesud Džafić
 7. Dženita Vugdalić
 8. Adna Mulić
 9. Ajla Arnaut
 10. Adi Pervić
 11. Emir Kapo
 12. Fahira Ahmetspahić
 13. Emina Imamović
 14. Vanja Đukić
 15. Edna Pašalić
 16. Amina Islamović
 17. Erna Zilić
 18. Amina Žilo
 19. Mirela Ćosanović
 20. Adisa Krkić
 21. Amina Hasanbašić
 22. Stela Karović

Mi o nama

• Možda ne možeš zamisliti u svojoj glavi,mjesto gdje su ljudi okruženi prijateljstvom, požrtvovanošću i ljubavlju. Možda ne možeš, ali pokusaj, jer ćes tada shvatiti da su baš takvi izviđači (voda “Šejkeri”).
Aida Mujčinović

• Moj vod, moja raja.
Emir Kapo

• Ako ikada poželiš da imaš prijatelje za čitav život, onda se definitivno trebaš pridružiti “Šejkerima”.
Nejra Mujčinović

• Maaa, naj smo bolji.
 Ejub Muharemović

 • Braća i sestre koje mi je Bog zaboravio dati.
Dženita Vugdalić

• Druga kuća, druga obitelj.
Vanja Đukić

• Vod-druga porodica. Vodnica-druga mama. Savez-druga kuća.
Ajla Cerić

sejkeri-04

sejkeri-05

sejkeri-02

“Srce ludo, ludi sni”

Priču o Šejkerima je, ne tako davno, izviđačkim snovima, započela naša Dženana, naša draga prijateljica, novoprozvana diktatorica, naša jedina i najbolja vodnica. O samom početku neću vam puno reći, ne zato što ne želim, već zato što sam se “Šejkerima” pridružila nešto kasnije. Reći ću vam samo ono u što sam sasvim sigurna: “Priča o “Šejkerima” tkana je i tka se u srcima čistim i plemenitim, u srcima izviđačkim koja umiju divno da sniju.” Rado bih vam pričala i o svom upoznavanju sa Šejkerima, rado bih vam rekla kako su me prihvatili i kada sam i kako, zapravo, postala dio njih. Rado bih govorila o prvim susretima nemirnih pogleda i o svakom prešutanom pitanju, ali opet neću, i opet ne zato što ne želim, niti zato što je bilo ružno, već zato što ne pamtim.

Znate, Šejkeri su nešto posebno, nešto nestvarno i bajkovito, i svaka priča o njima drugačija je od svih do sad ispričanih priča. Ne mogu vam zato reći kako sam prošla fazu upoznavanja sa njima, jer takva faza, zapravo, nije ni postojala. Nikad, zapravo, moji voljeni prijatelji i ja, i nismo bili stranci. Od prvog našeg susreta bili smo bliski poput stotinu mirisnih livadskih cvjetova, poput golemih borova u voljenim, našom pjesmim ispunjenim, šumama. Prihvatili su me spontano,bez riječi, kao najdraži dio sebe, a ja sam s njima naučila živjeti.

Vežući komplikovane čvorove po raznim takmičenjima naučili smo, opet zajedno, vezivati snove; nižući cvjetiće na vjenčićima nizali smo najljepše izviđačke uspomene,i opčinjeni zvucima gitare i nemirnom površinom najdražeg Boračkog jezera, sanjali divne i sretne zajedničke sne. I uvijek, i uvijek, zajedno, čistog srca i vedrog duha, odrastali sa samo jednom težnjom: „Da uvijek ostanemo djeca. Da se ne zavlačimo svako u svoju ljusku. I da se uvijek poznamo kad se sretnemo.“

Mi, Šejkeri, ne znamo niti želimo živjeti drugačije. Hranimo se toplinom prijateljstva i tihim šapatom sna; udišemo miris proljetnog vjetra i svježinu prvih pahulja i uvijek s istim žarom očekujemo drago subotnje podne.

A tebe, dragi daleki prijatelju, koji čitaš tek maleni dio priče o nama, tebe pozivamo da nam se pridružiš. Tebe, dragi prijatelju, pozivamo da dođeš na staro mjesto, tamo gdje ljubav počinje, i zajedno s nama započneš svoj, a nastaviš naš –
VJEČNI IZVIĐAČKI SAN.

Dženita Vugdalić