U periodu od 21. do 23. Oktobra održani su susreti brđana “Nema zime kraj smetovske klime” u organizaciji Saveza izviđača grada Zenica. Na susretima je učestvovalo ukupno 12 ekipa, iz Osijeka, Slavonskog Šamca, Banja Luke, Prijedora, Vareša i Zenice sa ukupno 80 učesnika.

Susreti su održani na 2 lokacije: srednjovjekovna tvrđava Vranduk i Smetovi. Na Vrandučkoj tvrđavi ekipe su pokazale svoje znanje u disciplinama: “Robin Hude, mi smo bolji” (Streličarstvo), “Kolariću paniću” (Čvorologija) i “Prvo skoči pa reci hop” (Skakanje u vreći), a na Smetovima su ekipe pravile kotlić u disciplini “Skuhaj i zakuhaj” i pokazale znanje u disciplini “Pikado”.

U večernjim satima je održana Gastro-turistička prezentacija svakog mjesta iz kojeg su stigle ekipe. Učesnici su imali priliku upoznati kuhinju i druge tradicije različitih mjesta Balkana.

Nedjeljno jutro je obilježeno sadnjom sadnica u krugu Doma izviđača i radio amatera na Smetovima.

Svi učesnici susreta su u toku dvodnevnih aktivnosti imali priliku da razmjene iskustva, znanje, mogućnosti i da se odmore od svakodnevnih životnih situacija i zaborave na svakodnevnicu. Na susretima je održan sastanak za početak interetničke saradnje između spomenutih gradova i planiranje narednih aktivnosti.

Treće mjesto na susretima je osvojila ekipa: “Plamen 2” (OI “Lisac” – Zenica), drugo mjesto pripalo je ekipi: “Riječni galeb” UIP “Mihaljevica” – Slavonski Šamac, a 1. mjesto zauzela je ekipa OI “22. April” – Banjaluka.

Opširniju fotogaleriju pogledajte na linku:

https://www.facebook.com/IzvidjaciZenica/photos/?tab=album&album_id=10154704198752754