U periodu od 07.07. do 15.07.2016. godine organizovana je prva smjena izviđačkog ljeta na Boračkom jezeru pod sloganom „Glasnici budućnosti“. U prvoj smjeni učestovalo je 175 učesnika do 15 godina, osoblja i gostiju.

Naredna smjena ljetovanja  traje od 15. do 23. jula, treća i ujedno interetnički kamp od 23. jula do 01. augusta, dok je četvrta smjena posljednja i traje od 01. do 9. augusta.

U toku boravka u prvoj smjeni ljetovanja učesnici su imali priliku da se iskušaju u radionicama kao što su mirotvorci, izrada hranilica za ptice, muzička i foto radionica, predrasude, Yu-Gi-Oh radionicu, predavanje o izviđačkoj organizaciji, predavanje zavoda za borbu protiv bolesti i ovisnosti i mnoge druge.

Pored edukativnih dijelova, naše ljetovanje je imalo i zabavno takmičarski karakter te su učesnici iskušali svoje znanje i pokazali talente kroz kvizove, takmičenja u glumi i pjevanju, uživali uz logorsku vatru u okviru večernjeg kulturno zabavnog programa koji je svaku noć donosio novo iznenađenje.  Popodnevne sportske aktivnosti su su bile u znaku pomjeranja vlastitih granica, gdje smo prolazili kroz avanture adrenalinskog parka i zip-linea, a iskušali su se i u organizovanim turnirima u odbojci i nogometu.

Vrijeme je odlično surađivalo s nama i svaki dan smo imali priliku da se rashladimo u Boračkom jezeru. Predzadnji dan je kiša donijela rashlađenje, ali ni to nije uticalo na dobru atmosferu u kampu. Suze učesnika na rastanku su najbolji pokazatelj uspješno organizovane prve smjene ljletovanja, koju će svi dugo da pamte.