U sklopu akcije „U susret proljeću“ u periodu od 09.04. do 10.04. održana je akcija „Zeničko orjentaciono takmičenje“. Od 22 prijavljene ekipe na takmičenje je došlo 20 ekipa iz slijedećih gradova: Sarajevo, Banja Luka, Prijedor, Mostar, Vareš, Zavidovići, Jablanica, Nemila, Prijepolje (R. Srbija), Split (R. Hrvatska) te domaćini iz Zenice.

Staza se prostirala na područiju Brista i Zmajevca te je raspored  kontrolnihtačaka bio slijedeći:  semafor, kroki, prva pomoć praktično, skica KT, testovi i bodovanje opreme i zaobiđi prepreku – pronađi put (itinerer), a ekipe su pored ovih tačaka imale još i zadatke skica dijela puta, profil terena i morze. Cilj staze je bio u prostorijama SIGZ-a, gdje su sve ekipe stigle u zadanom vremenskom roku.

Druženje ekipa nastatvljeno je na Smetovima gdje je organizovana večera, KZP  te posljednji u nizu zadataka, poruka morze.

U nedjelju u 11:00h održano je proglašenje i dodjela nagrada. Prvo mjesto osvojlila je ekipa „Valter“ OI „Safet Ribić“ Nemila, drugo mjesto „Reci ne prosjecizmu“ OI „22. april“ Banja Luka dok je treće mjesto zauzela ekipa „Krombelšmerafl“ OI „Prvi dobrinjski“ Sarajevo. Nagrada za prvo bila je šator za ekipu i mezban kao pojedinačna nagrada, članovi druge ekipa su dobili po multitool, a treće po baterijsku lampu. Za prva tri mjesta obezbjeđen je bio i pehar.

Sve ekipe su napustile krug doma na Smetovima u nedjelju oko 13:30h. Pogledajte fotogaleriju sa ove akcije, u kojoj se nalazi i zbirna bodovna lista.

Od srca se zahvaljujemo na dolasku svim učesnicima ZOT-a s nadom da ćemo se istim povodom sretati i u narednim godinama. Obavještavamo vas, uz izvinjenje, da je greškom u kucanju zadataka na stazi, za profil terena ukucan pogrešan razmjer dužine (1:25000 umjesto 1:12500) tako da ovaj zadatak nije bodovan. Molimo za razumijevanje – nije namjerno! 😀 U vezi zamjerki za nebodovanje lične i kolektivne opreme za ekipe koje su propustile KT na kojoj se oprema bodovala, napominjemo da je u zadacima naglašeno da će se oprema bodovati na određenoj kontrolnoj tački. Još jednom hvala što ste nas obradovali svojim dolaskom! Radujemo se svim narednim susretima!